معاونت بهداشت

توصیه های کلی جهت سلامتی و دستیابی به وزن مطلوب

BMI شاخصی قابل قبول برای حفظ سلامتی

BMI مخفف (Body Mass Index) است و به معنای شاخص توده بدنی است. این شاخص در واقع، یک معیار غربالگری است که به کمک آن می‌توان میزان اضافه وزن یا کاهش وزن یا محدوده وزنی ایده‌آل را مشخص کرد. در واقع، این شاخص (یا ایندکس) به ما کمک می‌کند تا با استفاده از چند فاکتور ساده مانند (قد یا جنسیت) محدوده وزنی خود را مشخص کنیم و متوجه شویم که وزنمان از مقدار نرمال چقدر زیاد یا چقدر کمتر است. ادامه مقاله را بخوانید تا با نحوه محاسبه BMI و همچنین اطلاعات جالبی در این خصوص آشنا شوید.

BMI چگونه محاسبه می‌شود: فرمول محاسبه BMI چیست؟

شاخص توده بدنی در ساده‌ترین حالت با تقسیم وزن، بر قد (به توان ۲) محاسبه می‌شود. قد را بر اساس سانتی‌متر و وزن را بر حسب کیلوگرم در فرمول زیر وارد کنید، تا بتوانید BMI خود را محاسبه کنید .

فرمول اندازه گیری bmi    

 

 

 

 

 

بر اساس اعداد به دست آمده از فرمول محاسبه بی ام آی، افراد را از نظر وزنی در چند دسته قرار داده‌اند. هر شخص با محاسبه این شاخص، (بر اساس اطلاعات زیر) می‌تواند متوجه شود که وضعیت وزنی او در چه محدوده‌ای قرار دارد .

  • زیر ۱۸.۵ = کاهش وزن
  • بین ۱۸.۵ و ۲۴.۹ = محدوده وزن سالم
  • بین ۲۵ و ۲۹.۹ = اضافه وزن
  • بین ۳۰ و ۳۹.۹ = چاقی

اگر عدد به دست آمده بین 25 و 29.9 است شما در دامنه وزنی ، اضافه وزن قرار دارید.

اگر عدد به دست آمده بین 30 و بالاتر است شما در دامنه وزنی ، چاقی قرار دارید.

چاقی  و اضافه وزن عامل خطر و زمینه ساز بیماری های غیرواگیر مانند دیابت نوع 2، فشار خون بالا، مشکلات قلبی، عروقی، مشکلات متابولیکی، اختلالات عضلانی- اسکلتی، بیماری های گوارشی، عوارض روانی و اجتماعی و…. می باشد.چاقی باید از لحاظ پزشکی مورد بررسی قرار گیرد (آزمایش تیروئید، هورمونی و…)، بنابراین توصیه می شود با پزشک یا متخصص تغذیه مشورت نمایید.

 

توصیه های کلی جهت کاهش اضافه وزن و دستیابی به وزن مطلوب

الگوهای تغذیه ای و روان شناختی

  1. كاهش مصرف غذاهاي غيرخانگي و محدود كردن مصرف فست‌فودها
  2. مصرف بيشتر سبزي و سالاد در وعده غذايي
  3. محدود كردن مصرف غذاها و تنقلات چرب، سرخ شده و پرکالری
  4. کاهش مصرف مواد قندی (شیرینی ها، نوشابه و …)
  5. مصرف بیشتر سبزی ها و میوه ها
  6. مصرف غذاهای فیبردار مانند نان سبوس‌دار
  7. مصرف آجیل و مغزها به جای تنقلات (مثل پفك، چيپس)
  8. تقسيم وعده‌هاي غذايي در مقدارهاي كمتر و دفعات بيشتر
  9. عدم حذف وعده های غذايی و تأکید بر مصرف صبحانه
  10. خودداری از مصرف غذا هنگام تماشای تلویزیون و در زمان ناراحتی یا عصبانیت
  11. جویدن کامل غذا
  12. رعایت حداقل2 ساعت فاصله بین خوردن شام و خوابیدن
  13. خودداری از خوردن غذا نیم ساعت تا یک ساعت قبل و بعد از فعالیت بدنی و ورزش
  14. کنترل استرس و اضطراب
  15. خواب کافی

فعالیت بدنی و عادات رفتاری فعال

  1. داشتن حداقل 60 دقيقه فعالیت بدنی در روز
  2. شركت در كارهاي منزل مثل تميز كردن خانه، مرتب كردن وسايل شخصي، نظافت اتاق و موارد مشابه
  3. محدود كردن استفاده از بازي‌هاي رايانه‌ا‌ي، موبایل و تماشاي تلويزيون به كمتر از 2 ساعت در روز
  4. پیاده روی و استفاده از پله ها به جای آسانسور
  5. انجام فعالیت های دسته جمعی و تفریحی مثل پیاده روی، کوهپیمایی، دوچرخه سواری و بازی های بومی و محلی به همراه والدین و دوستان
  6. شرکت درورزش‌هاي مورد علاقه و انتخاب یک رشته ورزشی (مانند فوتبال، والیبال و …)
  7. فعال بودن درساعت درس تربیت-بدنی
  8. تاکید بر انجام فعالیت بدنی، تمرینات آمادگی جسمانی منظم (هوازی، مقاومتی و ترکیبی) و بازی های مفرح در خانه

BMI مخفف (Body Mass Index) است و به معنای شاخص توده بدنی است. این شاخص در واقع، یک معیار غربالگری است که به کمک آن می‌توان میزان اضافه وزن یا کاهش وزن یا محدوده وزنی ایده‌آل را مشخص کرد. در واقع، این شاخص (یا ایندکس) به ما کمک می‌کند تا با استفاده از چند فاکتور ساده مانند (قد یا جنسیت) محدوده وزنی خود را مشخص کنیم و متوجه شویم که وزنمان از مقدار نرمال چقدر زیاد یا چقدر کمتر است. ادامه مقاله را بخوانید تا با نحوه محاسبه BMI و همچنین اطلاعات جالبی در این خصوص آشنا شوید.

امتیاز کاربران: اولین نفری باشید که امتیاز می دهد!
مشاهده بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا